Ervaringen cursisten

Yoga ervaringen

Gaby

Sinds een jaar of 10 volg ik yogalessen bij Tanja.

Tijdens die lessen kom je tot rust en tot jezelf. Je concentreert je op de ademhaling en op je lichaam. Door de oefeningen blijf je soepel.

In het begin moet je echt leren goed te ademen. Inademen is dan net als het ruiken aan een bloem, uitademen zacht tussen je lippen de lucht uitblazen. Bij het inademen moet je buik uitzetten en bij het uitademen moet je buik weer vlak worden. Om dit te leren ben je echt wel een aantal lessen bezig. Voor mensen die zingen (zoals ik) is dit ook een goede oefening.

Een les bestaat uit 4 onderdelen:

Het eerste gedeelte doen we oefeningen staand.

Het tweede gedeelte doen we oefeningen zittend en het derde gedeelte liggend.

We sluiten af met “de ontspanning”.

Je moet zelf bepalen hoe zwaar je de oefening maakt. Hierbij is het niet de bedoeling dat je té ver gaat. Tanja is op de hoogte als iemand bepaalde oefeningen niet kan doen, zij biedt dan alternatieve oefeningen aan.

Tijdens de les concentreer je je helemaal op jezelf en de oefeningen die je doet. Je let nooit op de anderen en de anderen niet op jou. Je doet je best omdat je voelt dat het goed is voor je lijf. Ik vind het knap van Tanja dat ze iedere les weer één à twee nieuwe oefeningen presenteert. De yogalessen zijn daardoor nooit saai.

Ik ben erg stressgevoelig en mijn baan vergt op fysiek gebied veel van mij. Om deze redenen ben ik bij yoga gegaan en daar heb ik in de afgelopen 10 jaar alleen maar baat bij gehad.

Gaby Velthuis.

vrijdag, 01 oktober 2010

Suzanne

Sinds ruim een half jaar volg ik samen met een vriendin yogalessen bij Tanja. Het was direct tijdens de eerste les dat ik het gevoel had van ‘yes! dit voelt goed!. De diepe ontspanning die je bereikt door de oefeningen is heerlijk! Een aantal jaren geleden heb ik een cursus ‘autogene training’ gedaan. Daarmee leer je ook fysiek te ontspannen maar eigenlijk zonder beweging daarbij. Yoga gaat voor mij nu een stapje verder.

Het fijne van de yogales bij Tanja is de combinatie van de bewegingen, de diepe ademhaling en de rust en ontspanning die daar uit voortvloeien. Voor mijn gevoel laad ik iedere donderdagavond de accu weer op. Dat is echt goed te merken op de dagen daarna! Op dit moment heb ik gelukkig niet heel veel stress of zorgen in mijn leven. Maar ook juist nu is het zo fijn om goed te ontspannen en tot rust te komen. Druk hebben we het allemaal, of dat nu met werk, jong gezin of je sociale leven is.

De yogales vormt voor mij dat rusteilandje in de week. De prettige sfeer die Tanja om haar heen heeft draagt daar toe bij!

Suzanne 40 jaar getrouwd en moeder van twee kinderen.

vrijdag, 01 oktober 2010

Kitty

Ik zit nu ruim 10 jaar op hatha-yoga. Ik ben begonnen toen ik 38 jaar was en last kreeg van hyperventilatie en rugklachten. Ik ga 2x per week naar yoga, 1 avond bij tanja en 1 avond bij een andere docente.  Ik ben destijds bij tanja begonnen op aanraden van mijn fysiotherapeut, die me behandelde voor bovenstaande klachten.Ik had toen zelf zoiets van, “Yoga, dat is iets voor anderen, niet voor iemand zoals ik”…. Mediteren in kleermakerszit, mantra’s zingen en dat zweverige, nee niks voor mij…… Ik ben meer voor actief bewegen, wandelen, fietsen, sporten.Maar niks is minder waar, ik ben blij dat ik toen gegaan ben. De ademhalingsoefeningen hebben me enorm geholpen, hebben me geleerd hoe ik op de juiste manier moet ademhalen. Wanneer ik het druk heb, of ik maak me ergens zenuwachtig over, en merk dat het weer mis dreigt te gaan, doe ik de ademhalingsoefeningen. En ik merk dat het nog steeds werkt, ze brengen een bepaalde rust, waardoor je zelf ook weer rustiger wordt, en de stress voor een stuk verdwijnt.   Daarbij werk ik in de zorg, wat een lichamelijk zeer belastend beroep is.  Door de yoga-oefeningen blijf ik naar mening ook lichamelijk in een goede conditie. Dit beamen ook de diverse therapeuten waar ik ben behandeling ben geweest voor mn. spondiolisthes

vrijdag, 01 oktober 2010

Mieke

Hoi Tanja,   Zelf vind ik dat het moeilijk voor mij is om een verhaaltje over de yoga te schrijven, omdat ik dit op mijn manier ervaar, zoals : – voor mij is deze yoga een vorm van bewust recreatief bezig zijn met oefeningen voor lijf en leden. – het adem technisch gebeurenen en de echte yoga-kick, heb ik niet. – jouw lessen en de gezellige groep, zijn voor mij belangrijk.   Dit alles zal voor jouw toch niet nieuw zijn, denk ik.  Mieke.

vrijdag, 01 oktober 2010

Nanne

Nanne (36 jaar)   Sinds enkele jaren volg ik bij Tanja yogalessen. In mijn jeugd heb ik veel aan sport gedaan, maar toen ik na mijn studie ging werken, had ik daar steeds minder tijd voor. Maar ik miste het sportieve aspect in groepsverband wel. Dus, ben ik gaan zoeken naar iets wat nieuw voor mij was en waar ik me zowel moest inspannen als ontspannen. Yoga bleek aan deze criteria te voldoen. Ik wist niets van yoga af, maar ik had een vaag idee dat het heel erg zwerverig zou zijn, maar niets is minder waar! Toen ik bij Tanja kwam voor de eerste les, was ik heel erg verrast door het perfecte evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Een les duurt een uur, waarbij ongeveer 40 minuten worden besteed aan inspanning en de overige tijd is bestemd voor de dan welverdiende ontspanning.  Elke les is verschillend; in al die jaren heb ik nog nooit een zelfde les gehad. Het aantal mensen in de groep is goed afgestemd op de ruimte, waardoor we genoeg plaats hebben om de oefeningen uit te voeren.  De oefeningen zijn over het algemeen niet te moeilijk of te zwaar, maar soms zit er een pittige oefening tussen, maar dat is voor iedereen verschillend.  Yoga is voor mij een cadeautje, elke week weer!  Nanne

vrijdag, 01 oktober 2010

Jac

Yoga

Ik ben ooit met yoga begonnen omdat ik van meer mensen hoorde dat yoga een gezonde bezigheid is.

Yoga is voor mij inmiddels een wekelijks rustpunt. Omdat ik al jaren yoga beoefen geeft het ook vastigheid. Vooral als ik een drukke dag of week heb, waardoor ik moe ben, is het prettig om yoga te doen. Je stelt jezelf als het ware weer opnieuw goed af. Alles stabiliseert zich.

In situaties van stress helpt yoga mij om weer tot rust te komen. Zeker in mijn werk als accountant is dit handig.

Verder helpt yoga om mijn lichaam soepel te houden en helpt het sommige lichamelijke ongemakken te verlichten. Zo nu en dan beoefen ik yoga ook thuis.

Hoewel ik 45 ben, zie ik op de yoga-les mensen variërend van tieners tot mensen die tegen de 80 jaar aanlopen.

Tanja geeft yoga-les op een nuchtere, prettige manier. Verder verbaas ik me dat ze steeds weer met nieuwe oefeningen komt. Daardoor blijft het ook in dat opzicht aantrekkelijk.

Ik kan iedereen aanraden om een keer te proberen.

Jac

vrijdag, 01 oktober 2010

Mary Vogel

Afgelopen zomer heb ik yoga leren kennen bij een cursus Pensioen in zicht, omdat mijn man met prepensioen is gegaan.

In die cursus zat een morgen hatha yogales en dat heeft ons erg verrast! Het vooroordeeel dat ik had van yoga, bleek totaal niet te kloppen. Je blijkt beheerst veel aan je lichaam te kunnen verbeteren!

Thuisgekomen hebben we gezocht naar de mogelijkheden bij ons in de buurt en kwamen zo uit bij Tanja. Op de site stonden ook de specifieke oefeningen waar ik naar op zoek was.

Omdat ik rug- en nekklachten heb, wilde ik graag op hatha yoga omdat daar veel rekoefeningen bij worden gedaan.

We zijn nieuwsgierig begonnen en ik vind het heel prettig. De les wordt zo opgebouwd dat je steeds verder ruimte krijgt tussen je gewrichten en na dat uurtje voel ik me erg opgeknapt. Het rekken en strekken gaat beheerst maar zeer effectief. Elke week gaan de oefeningen beter.

Tanja heeft een prettige stem om de oefeningen te leiden en corrigeert als je de beweging verkeerd doet. Zo kan er niets fout gaan met je rug. Ze geeft ook steeds aan dat iedereen tot zijn eigen grens moet gaan en niet meer moet doen dan verantwoord is. Aan het eind van de les volgt na de inspanning de totale ontspanning.

Kortom, ik ben erg blij dat ik hiermee begonnen ben!

zondag, 26 september 2010

Lei 

Innerlijke onrust, stress en spanningen hebben de laatste 10 jaar sterk mijn leven beïnvloed.

Het resulteerde zelfs in een hartoperatie 4 jaar geleden op 46 jarige leeftijd.

4 maanden geleden ben ik met Yoga begonnen. Door de grote variatie van lichaams.- en spieroefeningen alsmede beheersing van ademhaling kom ik dichter bij mijn eigen lichaam en geest.

Deze bewustwording leidt me tot beter omgaan met invloeden van buitenaf en vooral met mezelf, doet

me zelfs denken dat als ik er jaren geleden aan begonnen was dat de ellende met mijn hart me bespaart had kunnen blijven.

Tanja heeft een opvallende manier van lesgeven. Open, vriendelijk en ontspannen. Zij, en de omgeving waarin we oefenen, geven een ontspannen en rustige sfeer.

Ik ervaar het als zeer prettig en ik werk tevens aan mijn eigen gezondheid. Ik besef dat er meer is dan alleen dokters en medicijnen als het om gezondheid gaat.

Tanja, ik hoop nog jaren van je vakkundige kennis en uitstraling te mogen genieten.

Roermond, 14 juni 2008

Lei IJsermans, 50 jaar

zondag, 26 september 2010

Diana

Ik beoefen yoga al ruim 25 jaar zowel thuis als in groepsverband maar ben wel af en toe een paar jaar gestopt ben met groepslessen . Toch merk ik dat het voor mij heel goed is om in mijn drukke leven tenminste 1x per week op een vast tijdstip een uurtje helemaal voor mezelf te hebben en alleen maar met mijn lichaam en ademhaling bezig te zijn.

Het feitdatik alleen maar hoef uit te voeren wat wordt voorgedaantijdensde les werkt extra intensief en ontspannend en dit geeft rust in mijn hoofd. Daarnaast pas ik vaak onbewust de buikademhaling toe als ik merk dat ik gestressd ben of als ik heel oppervlakkig ga ademhalen en dat geeft meteen ontspanning. Tijdens de les wordt ik me dan ook altijd zeer goed bewust waar de spanning zich heeft opgebouwd in mijn lichaam en het lukt me steeds beter om dan door heel geconcentreed naar die spanning te ademen ik de spanning beter kan loslaten en voel me na de les ook altijd even helemaal lekker leeg.

zondag, 26 september 2010

Elise Franssen

Jaren geleden begon ik met yoga bij Tanja, heb wat gewisseld van groep, maar uiteindelijk is de maandag, als een ontspannen start van de week, favoriet gebleken. De ruimte is fijn, rustgevend en Tanja werkt er hard aan om die sfeer te creëren waarin ieder zich thuis voelt.

De manier van lesgeven is heel duidelijk, rustig en zeker niet zweverig, iets dat ik heel fijn vind.

Ondanks allerlei goede voornemens blijft het voor mij beperkt tot die ene les in de week. Thuis maak ik geen tijd vrij voor de oefeningen, wel voor de ademhaling.

Vooral op momenten van stress of ziekte merk ik dat ik automatisch naar mijn ademhaling ga en weer rustig bij mezelf kan blijven, zonder meegesleurd te worden in de gebeurtenissen van dat moment.

Ook werkt yoga voor mij preventief mbt. mijn gezondheid.

Doordat ik fybromyalgie heb, reageert mijn lijf o.a. met pijn, stijfheid en verdikking van pezen en spieren rondom de gewrichten. Soms n.a.v. lichte overbelasting, soms zonder zichtbare aanleiding…

Door de yoga blijf ik beter bewegen, ook door de stijfheid en pijn heen. Fijn is ook dat het niet uitmaakt op welk niveau je de oefeningen kunt doen, dat kan ik zelf bepalen zonder uitleg te hoeven geven.

Als laatste kan ik zeggen dat de yoga voor mij een deel van mijn leven is geworden, het heeft mede een antwoord gebracht op de vraag wie ben ik en wat zoek ik?

Het heeft me een grondhouding gegeven, die door andere dingen als mandala-tekenen, counselen, muziek maken, lezen en mijn werk verder aangevuld en gevormd wordt.

En het heeft me geholpen op momenten dat ik het nodig had.

Kortom, het is veel meer en doet veel meer met je dan zomaar een gymles en ik ben er blij mee!

Hans

Allereerst, Hatha yoga is niets zweverigs of iets softs.

Voor mij als ex-voetballer was het een hele uitdaging om de oefeningen goed uit te voeren.

Maar na de eerste les wist ik al dat dit heel goed voor mij is.

Je verzorgt je lichaam en geest op een prettige manier. Je voelt dat het goed voor je is.

De eerste woorden die bij mij opkomen zijn stabiliteit, balans, rust en flexibiliteit.

Met yoga kom ik weer in balans:

– Als ik moe ben wordt ik weer fitter

– Als ik teveel energie heb of stress heb brengt de yoga me weer tot rust

– Als ik onrust heb sta ik na de yogales weer steviger met beide benen op de grond

– Na iedere yogales voel je de energie weer rustig en gelijkmatig door je lichaam stromen, alles is weer in balans gebracht.

Maar je wordt ook veel leniger en op sommige punten ook sterker. Dit merk je goed in het dagelijks leven waarin sommige

mensen het al moeilijk vinden om zich te bukken.

Ook ga je automatisch beter aanvoelen waar in je lichaam de energiedoorstroming slecht is, waar je wat aandacht aan moet

geven.

Yoga is echt goed voor je algemene gezondheid

Hans 49 jaar

Jos

Ik zit nu in mijn tweede jaar bij Tanja’s yoga. Wekelijks ga ik eenmaal een uurtje naar haar toe. Ik ben een van de (nog) weinige mannen aanwezig. Maar dit is totaal geen belemmering. De lessen zijn altijd gezellig en goed te volgen. Ook voor mensen zoals ik, die niet zo lenig zijn. Tanja laat je alle oefeningen in je eigen tempo en mogelijkheden doen.

Zelf heb ik hier veel baat bij. Ik leer mijn lichaam beter kennen en leer beter om te gaan met de beperkingen die ik heb.

Zonder dat ik last heb van anderen, of anderen van mij. Ook de ademhalingsoefeningen helpen hier aan mee. De rust die van de ademhalingstechniek uitgaat, gebruik ik ook af en toe thuis. Zeer aan te bevelen, zeker als je eens wat gestrest bent.

Tanja sluit altijd af met een ontspanningsoefening. Ik weet nog steeds niet hoe lang zij daar de tijd voor neemt. We stoppen met deze oefening net nadat we begonnen zijn. Althans, dat is dan mijn beleving. Zo ontspannen ben je, dat je het gevoel van tijd even kwijt ben.

Menigeen zag mij nooit aan voor iemand die aan yoga zou gaan doen. Maar sinds ik begonnen ben heb ik nog geen moment spijt daarvan gehad. Ik kan iedereen aan raden om tenminste eens een proefles te gaan volgen om zo te zien dat het zeker geen “zweverige bedoening” is.

Jos (58 jaar)

Jos

Enkele jaren geleden kwam ik tot de conclusie dat ik , naast mijn “harde” sporten als judo en jiu-jitsu , iets wilde doen dat

“zachter”zou zijn voor mijn lichaam en ,naar later bleek , mijn geest.

Ik ben begonnen met zelfstudie door het bestuderen van yoga uit een boek ; van daaruit zette ik mijn eerste stappen in de voor mij onbekende wereld van de yoga.
Na ongeveer een jaar zelf ontdekkingen te hebben gedaan , besloot ik samen met mijn vrouw , naar de lessen van Tanja te gaan om dieper op de materie in te gaan aan de hand van een deskundig opgeleide leraar.
Inmiddels zijn we aan ons derde jaar begonnen en elke les beleven wij als een weldaad voor ons lichaam en geest. Zowel mijn lichaam alsook mijn geest ,zijn mijns inziens,veel soepeler geworden. Het resultaat op fysiek gebied is niet alleen een toegenomen souplesse maar ook de kracht en de coördinatie verbeteren door yoga . Opmerkelijk is tevens dat de weerstand tegen ziektes lijkt toe te nemen.
Geestelijk merk ik dat je beter in staat bent om zaken te overdenken en de dingen ook eens van de andere kant te belichten.
Yoga geeft rust en balans aan mijn leven .
Inmiddels heeft yoga een belangrijke plek in mijn leven ingenomen , bij voorkeur begin ik mijn dag met yogaoefeningen gedurende een drie kwartier durend vast ritueel , waarna ik middels het ritueel van Namasté, (dank zeggen , )met tevredenheid begin aan weer een mooie dag.
Jos Dirix

Jac

Yoga is voor mij inmiddels een wekelijks rustpunt. Omdat ik al jaren yoga beoefen geeft het ook vastigheid. Vooral als ik een drukke dag of week heb, waardoor ik moe ben, is het prettig om yoga te doen. Je stelt jezelf als het ware weer opnieuw goed af. Alles stabiliseert zich. In situaties van stress helpt yoga mij om weer tot rust te komen. Zeker in mijn werk als accountant is dit handig.

Verder helpt yoga om mijn lichaam soepel te houden en helpt het sommige lichamelijke ongemakken te verlichten. Zo nu en dan beoefen ik yoga ook thuis. Hoewel ik 45 ben, zie ik op de yoga-les mensen variërend van tieners tot mensen die tegen de 80 jaar aanlopen.

Tanja geeft yoga-les op een nuchtere, prettige manier. Verder verbaas ik me dat ze steeds weer met nieuwe oefeningen komt. Daardoor blijft het ook in dat opzicht aantrekkelijk. Ik kan iedereen aanraden om een keer te proberen.

Jac   

Theo

In mijn baan in het management van een VO-school ervaar ik veel stress. Een goede manier om hiermee om te gaan is yoga.

Inmiddels ben ik al voor het 7e jaar bij Tanja Thuys op de yogales. Elke woensdagavond van 19.15 tot 20.15 uur in gezondheidscentrum De Boog. We beoefenen hier Hatha-yoga. Dit bestaat uit ademhalingsoefeningen en allerlei rek- en strekoefeningen, z.g. asana’s. Het effect hiervan is niet alleen weldadig voor je lichaam, maar je ervaart hierdoor ook een diep gevoel van ontspanning.

Yoga betekent ook: verbinding van geest en lichaam. Yoga is niet alleen goed voor je lichaam: je leert goed ademen, je conditie verbetert, spieren worden lenig en sterk, je gewrichten soepel en je concentratie neemt toe. Tevens is er een diepere invloed op je bloedsomloop, lymfesysteem en je organen.

Daarnaast werkt het zeer ontspannend, vooral als je de oefeningen met aandacht (mindfull) uitvoert. De hectiek van de dag en je gedachten, zo van : dit moet nog en dat mag ik niet vergeten, vallen dan helemaal van je af.

Elke les is weer anders, Tanja bedenkt steeds weer nieuwe oefeningen. Je bepaalt zelf hoever je gaat, in je eigen tempo, je doet het altijd goed en leeftijd maakt niet uit. Het laatste kwartier van de les is eindontspanning.

Kortom: door yoga voel ik mij fit, gezond en na afloop van de les: relaxt, ontspannen en weer helemaal in balans!

Theo 62 jaar

Koen

Ik beoefen sinds een maand yoga. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik op zoek was naar een moment in de week dat mij extra

ontspanning bracht.

Dit heb ik gevonden in het beoefenen van hatha-yoga, met als afsluiting het rustmoment en het focussen op de ademhaling.

De oefeningen worden op een aangename manier opgebouwd en zijn ook goed voor de spieren, zowel in kracht- als rekoefeningen.

Ook het meer zuurstof kunnen opnemen ervaar ik als erg prettig.

Voor mij is het een vast moment in de week geworden, waarbij ik op een goede manier ontspan en weer relaxed naar huis ga.

Koen 41 jaar gehuwd en 2 kinderen

Edward en Monique

Hoi Tanja,

De yoga geeft ons/is;

-verantwoord bewegen.

-ontspanning.

-een soepele rug.

-beter bewust van de ademhaling

en een goed slaapmiddel.

Edward 39 jaar en Monique 41 jaar

Leo

Yoga, meer profijt dan dat uurtje per week.

Al vele jaren volg ik wekelijks de yoga-les. Ik merk dat ik na afloop veel rustiger ben. Sinds kort volg ik de les op vrijdagmorgen en ik kan me geen beter begin van het weekend voorstellen. Na de oefeningen en de ontspanning ben ik volkomen afgeschakeld van mijn werk kan ik extra genieten van de vrije dagen.

Wat nog het leukste van yoga is dat ik de ontspannings- en ademhalingsoefeningen ook op veel andere momenten kan toepassen. Bijvoorbeeld achter mijn bureau op kantoor als het erg hectisch is. Enkele simpele ademhalingsoefeningen, gecombineerd met bewegingen in de nek brengen dan al snel de nodige om je goed te blijven concentreren. Maar ook als ik onder de schietboom sta bij de schutterij brengen ademhalingsoefeningen me goed in mijn concentratie. Yoga kun je dus de hele week gebruiken om stress binnen de perken te houden. Leo 52 jaar

Reactie (26 sept. 2015) van Leo, ik ben nu intussen 55 jaar -:)

Frans

Is yoga goed voor je lichaam en geest? Dat was de vraag die ik me stelde omdat ik veel twijfels had. Aangemoedigd door mijn vrouw ging ik samen met haar op (Hatha)yoga bij Tanja Thuijs. En ja, Ik was aangenaam verrast. De Hatha yoga bestaat voor een groot deel uit het oefenen van lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen. En je één te voelen met lichaam en geest.

Voor mij is yoga een probaat middel om te leren ontspannen en op een juiste manier adem te halen. Het heeft inderdaad effect op mijn hele welzijn. Daarnaast is het zo dat de manier van lesgeven door Tanja hiertoe bijdraagt.

Frans

Ton

Ervaringen met yoga: ( Ton zit bij mij op de in Horn, waar ik op dinsdagavond les geef, de rest van de lessen geef ik in Roermond).  Sinds 3 jaar volg ik yogalessen bij Tanja en was gelijk onder de indruk van haar vakmanschap. Het eerste jaar bij de Vlindertuin in Heythuysen was ik de enige man maar dat vond ik geen probleem, want het was heerlijk hoe ik na elke les heel ontspannen weer thuis kwam.

Wat mij opviel in het begin was hoe je moest leren om op de juiste manier adem te halen en je je helemaal kon ontspannen door met je gedachte alleen maar bij je ademhaling te zijn en zo je hoofd vrij kon maken.

Na het eerste jaar ben ik met Tanja mee verhuisd naar de locatie in Horn, dit alleen al omdat ik de manier van werken zeer prettig vind.

Yoga is voor mij pure ontspanning en ik kan na een zware werkdag heel intens genieten van de bewegingen en stilte tijdens alle oefeningen. Normaal gesproken ben ik een man die meer voor actief bewegen is zoals wandelen,wielrennen,golfen enz., maar deze ervaring met yoga heeft mij geleerd om op de juiste momenten te ontspannen. In deze tijd van stress en haast is het heel belangrijk om je rustmomenten in het leven te nemen, want zoals ieder mens weet is ontspanning van levensbelang om gezond te blijven.

Wat me opvalt is dat de lessen nooit hetzelfde zijn, Tanja besteedt heel veel aandacht aan een goede voorbereiding waardoor de lessen zeer prettig voelen en de sfeer optimaal is.

Ton 59 jaar

Marij en Paul

Voor ons betekent de yoga oefeningen. Energie opwekkend en beter kunnen ontspannen en lenig blijven. En om de rust en concentratie te ervaren om met je lichaam bezig te zijn.
Marij en Paul

Guido

Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht of ik als man wel aan yoga kan doen. Als je net als ik bezig bent met bewust leven en een ruime spirituele interesse hebt, is yoga ook een vanzelfsprekende keuze. Het is naast de dagelijkse meditaties die ik doe een welkome afwisseling om ook lichamelijk bezig te zijn op een dieper niveau zonder gelijk zweverig te zijn. Met beide voeten op de aarde voelen dat je adem op plaatsen komt waar hij normaal niet komt en waarvan je niet eens wist dat hij er kon komen. Ik zou dan ook alle mannen die twijfelen over wel of niet aan yoga doen, omdat er nu eenmaal een hoger percentage vrouwen aan doet, op willen roepen om over hun eigen grenzen heen te stappen. Gewoon doen!

Guido  42 jaar